Mymemo guide in english

 

Inledning

MyMemo är ett mycket anpassningsbart memoryspel som låter dig skapa kortlekar med dina egna bilder och ljudinspelningar och som kan användas i en mängd olika pedagogiska miljöer. Här är några förslag som vi har fått från våra användare:

  • Be barnen använda kamerafunktionen för att göra en kortlek baserad på ett visst tema som ni jobbar med, t.ex. runda saker, saker som har med vatten att göra, saker som börjar på S, roliga saker, etc.
  • Använd ljudinspelningar för att skapa en kortlek där barnen får roliga små instruktioner när de hittat ett visst par, t.ex: "skäll som en hund tre gånger".
  • Utforska alfabetets stora och små bokstäver.
  • Skapa en kortlek där paren består av ord som rimmar med varandra.

 

Spela

För att starta spelet välj mellan en av de fyra inbyggda kortlekarna eller en kortlek som skapats tidigare.

Medans du spelar kan du välja antalet kort att använda, från 6 till 20. Observera att mängden kort i egna kortlekar avgör hur många kort du kan spela med dessa.

Tryck på ett kort för att vända den. Matcha två kort för att höra ljudinspelningen (ifall kortet har ett). Om du spelar med en delad kortlek, t.ex. den inbyggda djurkortleken, ska du matcha kort som är förknippade med varandra på något vis, men alltså inte identiska. Till exempel matchar en ko med en kalv. Delade kortlekar urskiljes på valskärmen med två bilder på leken.

Tryck på uppdateringsknappen i det övre högra hörnet medans du spelar för att starta ett nytt spel (och samtidigt ändra bakgrundsbilden på korten), och bakåtpilen i det övre vänstra hörnet för att gå tillbaka till kortleksvalskärmen.

Observera att MyMemo kommer med ljudstöd för engelska, spanska, tyska, franska och svenska. För att lägga till ett annat språk måste du därför spela in ditt eget ljud, som beskrivs i detalj i avsnittet 'Redigera kort och kortlekar'.

 

Skapa egna kortlek (lägga till bilder och ljud)

För att skapa egna kortlekar tryck på pluset i det övre högra hörnet på kortleksvalskärmen. Du blir ombedd att välja mellan en delad och en vanlig kortlek. Tryck för tillfället på knappen till höger för att skapa en vanlig kortlek (instruktioner om hur du skapar delade kortlekar hittar du längre ner på sidan).

Tryck på någon av de tomma platserna med plustecken för att lägga till en bild.

2015-10-29_14-50-10.png

 

Lägga till bilder

Välj kamerarullikonen till vänster för att välja en lagrad bild från din enhet, slutarikonen i mitten för att ta en ny bild, eller textikonen till höger för att skriva text på kortet.

När du har valt en bild kommer du att kunna anpassa det så att det bättre fyller ut kortet. Använd ett finger för att flytta bilden och två fingrar i en nypgest för att ändra storlek och rotera den. Tryck på bock-knappen till höger när du är nöjd med bilden, eller avbrytknappen till vänster för att börja om.

Därefter kan du välja att lägga till en ljudinspelning. Tryck på knappen till höger för att göra detta, eller knappen till vänster för att tillfälligt hoppa över ljud (du kan alltid lägga till det senare). Om du väljer att hoppa över denna del kan du gå vidare till 'Avsluta kortlek'.

Tips: Bilder som ligger lagrade på din enhet kan återanvändas i flera kortlekar, och kan läggas till igen om du råkar ta bort eller redigera korten. Om du tar ett foto genom appen, däremot, är det bara tillgängligt på just det kortet och raderas permanent när du tar bort eller redigera kortet.

 

Lägga till ljud

Tryck på mikrofonen till höger för att automatiskt starta inspelningen. Tryck på stopp när du är klar, annars stoppas inspelningen på egen hand efter 10 sekunder). Nu kan du välja mellan att ångra dig och skrota inspelningen med bakåtpilen, höra det genom att trycka på play, eller acceptera den genom att trycka på bock-knappen.

Om du skrotar inspelningen kommer du till kortredigeringsmenyn (se 'Redigera kort och kortlekar'). Om du accepterade inspelningen ser du att kortet nu har en playikon på sig. Tryck på ikonen för att höra inspelningen på nytt.

guide6.png

Tips: Du kan ändra ljudet på dom inbyggda kortlekarna på samma sätt. Till exempel, om du vill att korten i djurkortleken skal läsas upp på ett annat språk, eller om du vill spela in djurläten istället för namnet, ta helt enkelt och tryck på kortet för att redigera det och lägga till en egen inspelning (se 'Redigera kort och kortlekar').

 

Avsluta kortlek

Grattis! Du har precis skapat ditt första kort. Upprepa processen för att slutföra din kortlek och tryck sedan på bock-knappen i övre vänstre hörn för att spara din kortlek. Eller tryck på papperskorgen längst ned till vänster för att ta bort hela kortleken och börja om från början (se 'Redigera kort och korlekar' för instruktioner om hur du istället redigerar eller raderar enskilda kort).

Tips: Du behöver minst 3 kort för att göra en spelbar kortlek i spelläget med 6 kort, 4 om du tänker spela i läget med 8, osv.

 

Skapa en delad kortlek

För att skapa egna kortlekar tryck på pluset i det övre högra hörnet på kortleksvalskärmen. Du blir ombedd att välja mellan en delad och en vanlig kortlek. Tryck på den delade kortleksikonen till vänster.

Att skapa en delad kortlek följer samma procedur som det normala kortleksskapande, men lägger till ytterligare en etapp.

När du har accepterat den första bilden blir du uppmanad att antingen avbryta genom att trycka på bakåtpilen och därmed radera bilden, eller trycka på knappen till höger för att lägga till den andra bilden. Lägg till den andra bilden, justera den som vanligt, och spara den genom att trycka på bock-knappen. I detta skede kan du välja om du vill lägga till en ljudinspelning.

Obs: Varje delad kort blir effektivt två kort. Så du behöver bara fylla i fyra av de tomma kortplatser för att kunna spela ett spel med 8 kort.

 

Redigera kort och kortlekar

Du kan redigera både dina egna och de inbyggda kortlekarna så länge du inte har inaktiverat redigering i inställningarna (se 'Inställningar' längst ner). På valskärmen för kortlekar trycker du på pennan i det övre högra hörnet och sedan väljer du vilken kortlek att redigera (eller tryck på bakåtpilen i det övre högra för att avbryta).

När du är inne och redigerar en egen kortlek så får du upp en meny om du trycker på en av korten. Från vänster till höger, är alternativen: avbryt, spela in ljud, ändra bild (du får möjligheten att välja en bild från din enhet eller ta en ny en), och ta bort. Om du har en ljudinspelning på det kortet kommer det i tillägg upp en överkryssad mikrofonsymbol som du trycker på för att radera inspelningen. Obs: Om du väljer att ändra bilden i en delad kortlek måste du ändra båda bilder på kortet!

Du kan lägga till egna ljud till ett eller flera kort på de inbyggda kortlekarna. Välj bara kortet och tryck på mikrofonen till höger för att börja spela in.

 

Inställningar

För att få tillgång till inställningarna tryck på kugghjulet i det övre vänstra hörnet på kortleksvalskärmen och lös den enkla mattefrågan som dyker upp.

Du kan aktivera eller inaktivera redigeringen av kortlekar. På detta sätt kan du inaktivera redigeringen innan du lämnar spelet över till ett barn och förhindra att de ändrar eller tar bort kort/kortlekar av misstag.

Du kan ocksån stänga av ljudeffekter om du arbetar med barn som är känsliga för ljud.