Mymemo guide in english

 

Inledning

MyMemo är ett mycket anpassningsbart memoryspel som låter dig skapa kortlekar med dina egna bilder och ljudinspelningar. Det kan användas i en mängd olika pedagogiska miljöer - här är några förslag som vi har fått från våra användare:

  • Be barn använda kamerafunktionen för att göra en kortlek baserad på ett visst tema som ni jobbar med, t.ex. runda saker, saker som har med vatten att göra, saker som börjar på S, roliga saker, etc.

  • Använd MyMemo för lekfull språkundervisning.

  • Använd ljudinspelningar för att skapa en kortlek där barnen får roliga små instruktioner när de hittat ett visst par, t.ex: "skäll som en hund tre gånger".

  • Utforska alfabetets stora och små bokstäver.

  • Anpassa spelet hos logopeder till elevernas individuella behov.

  • Skapa en kortlek där paren består av ord som rimmar med varandra.

 

Spela

För att starta spelet välj mellan en av de fyra inbyggda kortlekarna eller en kortlek som skapats tidigare. Medan du spelar kan du välja antalet kort att använda, från 6 till 20. Observera att mängden kort i egna kortlekar avgör hur många kort du kan använda med dessa.

Tryck på ett kort för att vända det, och matcha två kort för att höra ljudinspelningen (ifall kortet har ett). Om du spelar med en delad kortlek, t.ex. den inbyggda djurkortleken, ska du matcha kort som är förknippade med varandra på något vis, men alltså inte identiska. Till exempel matchar en ko med en kalv. Delade kortlekar urskiljes på valskärmen med två bilder på leken.

Tryck på uppdateringsknappen i det övre högra hörnet medans du spelar för att starta ett nytt spel (och samtidigt ändra bakgrundsbilden på korten), och bakåtpilen i det övre vänstra hörnet för att gå tillbaka och till startskärmen.

Observera att MyMemo kommer med ljudstöd för engelska, spanska, tyska, franska och svenska. För att lägga till ett annat språk måste du därför spela in ditt eget ljud, som beskrivs i detalj i avsnittet 'Redigera kort och kortlekar'.

 

Skapa egna kortlek (lägga till bilder och ljud)

För att skapa egna kortlekar tryck på pluset i det övre högra hörnet på startskärmen. Du blir ombedd att välja mellan en delad och en vanlig kortlek. Tryck för tillfället på knappen till vänster för att skapa en vanlig kortlek (instruktioner om hur du skapar delade kortlekar hittar du längre ner på sidan).

2019-03-25_12-48-10.jpg

Tryck på någon av de tomma platserna med plustecken för att lägga till en bild.

2019-03-25_12-51-28.jpg

 

Lägga till bilder

Välj ikonen med en kamerarulle för att använda en lagrad bild från din enhet, kameraikonen för att ta en ny bild, eller textikonen för att skriva text på kortet.

2019-03-25_12-53-21.jpg

När du har valt en bild kommer du att kunna anpassa det så att det bättre fyller ut kortet. Använd ett finger för att flytta bilden och två fingrar för att ändra storlek och rotera den. Tryck på ok-knappen till höger när du är nöjd med bilden, eller bakåtknappen till vänster för att börja om.

30967.jpg

Därefter kan du välja att lägga till en ljudinspelning. Tryck på knappen till höger för att göra detta, eller knappen till vänster för att tillfälligt hoppa över ljud (du kan alltid lägga till det senare). Om du väljer att hoppa över denna del kan du gå vidare till 'Avsluta kortlek'.

Tips: Bilder som ligger lagrade på din enhet kan återanvändas i flera kortlekar, och kan läggas till igen om du råkar ta bort eller redigera korten. Om du tar ett foto genom appen däremot så är det fotot bara tillgängligt på just det kortet och raderas permanent när du tar bort eller redigera kortet.

 

Lägga till ljud

Tryck på mikrofonen till höger för att automatiskt starta inspelningen. Tryck på stopp när du är klar (annars stoppas inspelningen på egen hand efter 10 sekunder). Nu kan du välja mellan att ångra dig och radera inspelningen med bakåtpilen, lyssna på det genom att trycka på play, eller acceptera den genom att trycka på ok-knappen.

IMG-0161.JPG

Om du raderar inspelningen kommer du till kortredigeringsmenyn (se 'Redigera kort och kortlekar'). Om du accepterade inspelningen ser du att kortet nu har en playikon på sig. Tryck på ikonen för att höra inspelningen på nytt.

90868.jpg

Tips: Du kan ändra ljudet på de inbyggda kortlekarna på samma sätt. Till exempel, om du vill att korten i djurkortleken skal läsas upp på ett annat språk, eller om du vill spela in djurläten istället för namnet, ta helt enkelt och tryck på kortet för att redigera det och lägga till en egen inspelning (se 'Redigera kort och kortlekar').

 

Avsluta kortlek

Grattis! Du har precis skapat ditt första kort. Upprepa processen för att slutföra din kortlek och tryck sedan på ok-knappen i övre vänstra hörnet för att spara din kortlek. Du kan trycka på papperskorgen längst ned till vänster för att ta bort hela kortleken och börja om från början (se 'Redigera kort och kortlekar' för instruktioner om hur du istället redigerar eller raderar enskilda kort). Du kan även trycka på den överstrukna mikrofonen om du vill ta bort ljuden på ALLA korten i en kortlek.

Tips: Du behöver minst 3 kort för att göra en spelbar kortlek i spelläget med 6 kort, 4 om du tänker spela i läget med 8, osv.

 

Skapa en delad kortlek

För att skapa en delad kortlek tryck på pluset i det övre högra hörnet på startskärmen. Du blir ombedd att välja mellan en delad och en vanlig kortlek. Tryck på den delade ikonen till höger.

Att skapa en delad kortlek följer samma procedur som för en vanlig kortlek, men lägger till ytterligare ett moment.

När du har accepterat den första bilden blir du uppmanad att antingen avbryta genom att trycka på bakåtpilen och därmed radera bilden, eller trycka på knappen till höger för att lägga till det andra kortet. Lägg till det andra kortet, justera det som vanligt, och spara det genom att trycka på ok-knappen. I detta skede kan du välja om du vill lägga till en ljudinspelning.

2019-03-25_13-25-56.jpg

Obs: Varje delat kort blir effektivt två kort i ett spel. Så du behöver bara fylla i fyra av de tomma kortplatserna för att kunna spela ett spel med 8 kort.

 

Redigera kort och kortlekar

Du kan redigera både dina egna och de inbyggda kortlekarna så länge du inte har inaktiverat redigering i inställningarna (se 'Inställningar' längst ner). På valskärmen för kortlekar trycker du på pennan i det övre högra hörnet och sedan väljer du vilken kortlek att redigera (eller tryck på bakåtpilen i det övre högra för att avbryta).

När du är inne och redigerar en egen kortlek så får du upp en meny om du trycker på en av korten. Från vänster till höger, är alternativen: avbryt, spela in ljud, ändra bild (du får möjligheten att välja en bild från din enhet, ta en ny, eller skriva text), och radera. Om du har en ljudinspelning på det kortet kommer det i även upp en överkryssad mikrofonsymbol som du trycker på för att radera inspelningen. Obs: Om du väljer att ändra bilden i en delad kortlek måste du ändra båda bilderna på kortet!

Du kan lägga till egna ljud till ett eller flera kort på de inbyggda kortlekarna. Välj bara kortet och tryck på mikrofonen till höger för att börja spela in.

2019-03-25_13-32-08.jpg

Slutligen så kan du även radera hela kortleken med ikonen av papperskorgen eller radera ljuden på alla kort med ikonen av en överstruken mikrofon. Dessa knappar är i nedre vänstra hörnet av skärmen, och kräver en extra bekräftelse för att verkställas.

2019-03-25_13-33-51.jpg

dela kortlekar mellan användare

I MyMemo kan du kopiera kortlekar till andra surfplattor eller användare. Klick på dela-knappen uppe i vänstra hörnet av startskärmen. Observera att du måste läsa och samtycka till en ansvarsfriskrivning den första gången du använder denna funktion.

2019-03-25_13-36-29.jpg

Att kopiera kortlekar görs i två steg, delning och nedladdning, med ett valfritt moment där du tar bort delade kortlekar. Att dela och ladda ner fungerar via en molntjänst specifikt utvecklad för MyMemo användare. När du delar kortlekar så laddas de upp till vår server i Sverige. Filerna är publika, men lösenordsskyddade. Det innebär att om du delar kortlekar som innehåller känsligt material så bör du ta bort de delade kortlekarna så fort du har laddat ner dem dit du vill ha dem.

Dela

Börja med den surfplatta där du har de kortlekar du vill dela. Tryck på dela-knappen på startskärmen, och välj “Dela kortlekar” (ikonen med ett moln och en pil uppåt, “ladda upp”). På höger sida av skärmen kan du sen välja en eller flera kortlekar som du vill dela. På vänster sida av skärmen skriver du in lösenordet som ska skydda kortlekarna och sen trycker du på “Dela” knappen. Då kommer MyMemo att skapa och ladda upp ett lösenordsskyddat arkiv med de valda kortlekarna till vår server i Sverige. När uppladdningen är klar får du en bekräftelse med en unik 6-siffrig “delningskod”. Observera att du inte behöver memorisera koden. Delningskoden, och lösenordet, visas på skärmen för “Ta bort kortlekar” tills du tagit bort dem.

IMG_0168.jpg
IMG_0169.jpg

ladda ner kortlekar

Använd den surfplatta där du vill ladda ner delade kortlekar. Tryck på dela-knappen på startskärmen, och välj “Ladda ned kortlekar” (ikonen med ett moln och en pil nedåt). På vänster sida skriver du in delningskoden du (eller någon annan) fick när du (eller någon annan) delade kortleken, och lösenordet som användes. När du trycker på “Hämta” knappen så laddas arkivet ned och låses upp med hjälp av lösenordet.

IMG_0170.jpg

ta bort delade kortlekar

När du delar en eller flera kortlekar så finns arkivet kvar på vår server tills du tar bort det. Tryck på dela-knappen på startskärmen, och välj “Ta bort kortlekar” (ikonen med en lista av tre saker). På höger sida ser du alla kortlekar du delat, tillsammans med deras respektive delningskoder och lösenord. Välj en eller flera kortlekar som du vill ta bort och tryck på “Radera” knappen.

IMG_0171.jpg

Säkerhet

App Family AB ger dig härmed licens att lagra dina exporterade kortlekar gratis på vår server i Sverige. Delade kortlekar är skyddade med ett lösenord som du anger, så App Family AB kan inte öppna eller se innehållet på exporterade kortlekar. Du har dock ett ansvar att sätta bra lösenord och bara dela lösenorden med personer du litar på, samt att ta bort delade kortlekar när du inte längre vill att de ska vara tillgängliga.

Datahantering

App Family AB tar inget ansvar för innehållet i delade kortlekar. Det innebär att du ansvarar själv för att det delade innehållet följer gällande lagar och dataskyddsförordningar.

För ytterligare information vänligen kontakta oss via sidan “About Us”.

Inställningar

För att få tillgång till inställningarna tryck på kugghjulet i det övre vänstra hörnet på startskärmen och lös den enkla mattefrågan som dyker upp.

Du kan aktivera eller inaktivera redigeringen av kortlekar. På detta sätt kan du inaktivera redigeringen innan du lämnar spelet över till en användare och förhindra att de ändrar eller tar bort kort/kortlekar av misstag.

Du kan också stänga av ljudeffekter om du arbetar med barn som är känsliga för ljud.